Europese investeerders overtreffen Amerikanen in de race naar Bitcoin, maar dat kan binnenkort veranderen

De Europese regelgeving is veel soepeler geweest als het gaat om het aanbieden van toegang tot Bitcoin aan institutionele beleggers.

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Statistisch gezien hebben institutionele beleggers in Europa meer crypto dan Amerikaanse beleggers.
  • Dit onderscheid kan het gevolg zijn van de gemakkelijke toegang binnen de Europese Unie.
  • Bedrijven zoals Wilshire Phoenix in de VS hopen echter deze dynamiek te veranderen.

Vorige maand meldde Fidelity dat Europese institutionele beleggers bijna twee keer zoveel crypto houden als hun Amerikaanse tegenhangers. En met een rentevrij beleid dat het overneemt, kunnen Amerikaanse fondsen binnenkort proberen dit gat met Bitcoin te dichten. Er is slechts één probleem.

Een kronkelende weg naar Bitcoin

De cryptoverse heeft lang geleden het moment ingeluid dat institutionele beleggers zich bij de Bitcoin-bandwagon aansloten.

Het zou een 0 tot 1 moment zijn, een binaire verschuiving van obscuur internetgeld naar een dominante marktmacht. En hoewel commentatoren de entree van Renaissance-Tech en Paul Tudor Jones vierden, heeft de trend zich niet doorgezet.

Een deel van het probleem is de toegang. Hoewel beide bovengenoemde fondsen blootgesteld zijn aan BTC, houdt geen van beide eigenlijk Bitcoin vast. Ze handelen in plaats daarvan in futures van de Chicago Mercantile Exchange (CME).

De CME Bitcoin-futures, gelanceerd in 2017, waren de eerste bruggen naar de traditionele financiering. Het was gemakkelijk te begrijpen, en geldbeheerders herkenden de activa zelfs als ze de onderliggende grondstof niet volledig begrepen. De BTC-futures gaven aan dat de crypto-markt rijp was.

De lancering inspireerde andere bedrijven zoals VanEck, Bitwise, Wilshire Phoenix en de Winklevoss Twins om nog meer producten uit te proberen. Tot nu toe heeft nog geen enkel bedrijf met succes een depot geland.

De SEC heeft keer op keer elk beursgenoteerd fonds (ETF) afgewezen. Hun voornaamste zorgen waren de marktvolatiliteit en de marktmanipulatie.

Het product van Wilshire Phoenix nam deze twee punten ter harte bij het indienen van een aanvraag voor een Bitcoin Loophole ETF in 2018. De Amerikaanse Bitcoin en Treasury Investment Trust hielden de Bitcoin en de Amerikaanse schatkistbiljetten in evenwicht om de volatiliteitsproblemen van SEC aan te pakken.

Belangrijker is echter dat het product van Wilshire is gebouwd op de reeds gereguleerde CME-futures, met name de Bitcoin Reference Rate (BRR). De onafhankelijke toezichtcommissie van de CME beoordeelt dit tarief ook periodiek om de integriteit ervan te waarborgen. Dit zou helpen om de marktmanipulatie op verschillende topbeurzen te beperken.

Ondanks het aanvinken van alle reguleringskaders, blokkeerde de SEC wat een bijna perfecte toepassing leek te zijn. Hester Peirce, de commissaris van het agentschap, zei dat het besluit van SEC ,,een koppige stodginess in het gezicht van innovatie evinceert. Het was een van de eerste keren dat een commissaris ooit zo’n verklaring heeft afgelegd.

Maar met zo vele bedrijven die ondanks hun reactievermogen en doorzettingsvermogen worden verworpen, stelt de brief van Peirce wettige punten aan de orde.

Wilshire heeft ook niet opgegeven; in juni hebben ze een beursgenoteerd fonds aangevraagd. Een geheel nieuw product, de Bitcoin Commodity Trust, zou alleen uit Bitcoin bestaan en zou, indien goedgekeurd, op OTC-bureaus handelen zoals elke andere beveiliging.

In een interview met Crypto Briefing zei Garrette Furo, een partner van Wilshire:

„We proberen de markt te geven wat hij verdient. Beleggers zullen blootstelling hebben aan Bitcoin via beursgenoteerde aandelen met behulp van meer bekende, traditionele makelaars. Er zijn geen verwarrende bewaarproblemen. Beleggers willen gewoon toegang tot wat wij geloven dat een waardevol financieel goed is en wij willen dit oplossen“.

Het depot is nog steeds in behandeling, maar Furo kijkt uit naar de samenwerking met de SEC als ze commentaar hebben op het depot. Als het product wordt goedgekeurd, zou het beleggers een vergelijkbare mogelijkheid bieden als Grayscale’s Bitcoin Trust (GBTC).

Hoewel populair, betalen geïnteresseerde beleggers een flinke premie om toegang te krijgen. Ten tijde van de pers kost de aankoop van het equivalent van één BTC via Grayscale beleggers $10.071, een opslag van $782.

Maar aangezien de Verenigde Staten door bureaucratie en een onzekere financià „le regelgever navigeren, heeft de investeerders demografische van Europa gestage lading omhoog op hun cryptoholdings geweest.

Een Unie van Crypto-investeerders

In Europa is de crypto ETP-beweging op volle toeren. 21Shares, een Zwitsers bedrijf dat verschillende crypto ETP’s aanbiedt, heeft in het middelpunt van deze initiatieven gestaan.

In februari noteerde Börse Stuttgart een Bitcoin ETP dat investeerders laat profiteren van eventuele druppels in de toonaangevende cryptokringen. In juni noteerde Xetra, een digitale beurs van Deutsche Börse, nog een Bitcoin ETP.

En begin deze maand noteerde 21Shares ook hun Bitcoin ETP aan de Deutsche Börse.

Hoewel dit allemaal Duitse handelsplatforms zijn, zullen burgers in de hele Europese Unie toegang hebben tot deze producten. „Wij bieden beleggers hier in Europa een zeer transparant en vertrouwd ETP-product aan“, vertelde Sina Meier, de directeur van 21Shares, aan Crypto Briefing. En net als Wilshire hoeven traditionele investeerders zich geen zorgen te maken over gecompliceerde opslag van sleutels.

21Shares top ETP’s zijn Bitcoin, Ethereum, en een index van de top vijf van cryptocurrencies.

Naast toegang zijn er nog andere factoren die de eetlust van beleggers voor crypto beïnvloeden.

Een voorkeur voor contant geld en het sparen van geld is bijvoorbeeld de kern van de Duitse economie. Veel landen in de Unie zijn zich ook terdege bewust van veel van de privacybelangen die verbonden zijn aan platforms als Facebook. Elk van deze kenmerken beïnvloedt de voorkeuren van beleggers.

Toch kan niet worden ontkend dat Europese investeerders een bredere selectie hebben als het gaat om crypto exposure. Naast de top drie van ETP’s bieden 21Shares beleggers in totaal 11 verschillende producten aan.

Bovendien kost deze exposure veel minder dan in de Verenigde Staten. Nochtans, heeft het aanstaande openbaar verhandelde product van Wilshire een prijs van slechts .90% per jaar.

Voorlopig vinden Amerikaanse beleggers het niet erg om deze premie te betalen, maar als hun Europese tegenhangers trekken, zullen firma’s zoals Wilshire steeds belangrijker worden voor de institutionele adoptie. Hopelijk, gaan de regelgevers akkoord.